Trädgårdsmöbler för njutingens skull

Trädgårdsmöbler för njutingens skull

Det är viktigt att få tid att njuta av sin trädgård. Annars är ju arbetet med gräva, gödsla, odla och plocka ogräs bortkastat. Eller hur? En välskött trädgård är en plats man aldrig vill lämna. Här kan du äta frukost, lunch, middag och här kan du ta ett glas vin med ost och frukt på kvällen. Kanske plockar du ett plommon direkt från ditt eget träd?

För att få den här tiden krävs möbler som håller för långa lediga sommardagar. Allra helst ska möblerna kunna stå ute året om. Redan på vårvintern är det härligt att fånga den första vårsolen med en kopp kaffe utomhus. Sent på hösten kan bra trädgårdsmöbler och en dunjacka hjälpa dig att njuta av ljumma mörka kvällar vid grillen. När det blir kyligt är det mysigt att tända ljus och mysa med en kopp choklad eller två i trädgårdssoffan.

Tre handfasta tips för trädgårdsmöbler:

När du köper nytt bord, ny soffa och stolar till din trädgård är det tre saker som är viktiga att tänka på:

1. Mäta ytan
Det är lätt att tappa känslan för storlek när du går mellan din trädgård och utomhusbutiken. Det som ser lagom stort ut på möbelaffären kan vara alldeles för stort på en mindre altan, eller se pyttigt ut när du kommer hem till en rejäl trädgård och ställer upp dina nya möbler.

Så mäta med en tumstock och skriv upp måtten. Det är lätt att glömma eller tro att man minns fel när man ska jämföra storlekar i handeln. Ett smart knep är att fota den plats du ska möblera tillsammans med någon av medlem ur familjen, då får du perspektiv att utgå från i bilden och kan jämföra bättre med ögonmåttet i affären. Annars riskerar du att gå i julgrans-fällan. Alltså att man köper en gran som inte ser stort ut utomhus, men när det ska ställas in i vardagsrummet får det knappt plats.

2. Satsa på lång säsong

Det bästa för en trädgårdsägare är förstås att ha möbler som inte behöver flyttas in och ut många gånger. Dels är det besvärligt att bära möblerna. Men än viktigare är att du har möbler som klarar många olika sorters väder. Då blir säsongen i trädgården lång och allt arbete med jord, växter och vattning känns meningsfullt. Att arbeta med en trädgård man knappt sitter i sen ger ingen mening.

När du ska välja möbler satsa på ett material som klarar av en lång säsong och är väl anpassat efter dina behov. Är du typen som gillar att olja in trä – då är kanske genuina träbänkar och bord av klassiskt snitt din modell.

Om du gillar blommor och växter men tycker att möbelvård är trist – stolar är bara något du vill sitta i – ja  då är kanske plastmaterial något för dig. Det finns material och modeller för alla trädgårdsägare.

I dag är den så kallade konstrottingen mycket populär. Den har ett relativt lågt pris samtidigt som den kräver lite underhåll. Ett prisvärt alternativ som kräver lite jobb helt enkelt.

3. Låt blommorna bestämma stilen

När du ska satsa på en ny trädgårdsmöbel kom ihåg vilka blommor och växter den ska passa ihop med. Generellt brukar man säga att en trädgårdsmöbel aldrig ska sticka ut i trädgården. Den ska tvärtom smälta in i den natur du har byggt upp. Om du till exempel har mycket gröna växter och ljusa blida romantiska blommor kommer det knappast bli lyckat att försöka “bryta av” med en exotiskt inspirerad soffa.

Grälla tyger mot snälla blommor kommer troligen skära sig, möbeln själ helt enkelt uppmärksamheten från växterna. Har du däremot mycket starka färger i trädgården och ljust exotiska växter då kan stormönstrade gulröda sittdynor sitta perfekt!

En trädgårdsmöbel är ett köp som du knappast ska göra många gånger i ditt liv så låt köpet ta lite tid. Försök att tänka långsiktigt. Hur vill du att trädgården ska se ut om några säsonger framöver? Siktar du på traditionell engelsk trädgård full av rosor och fjärilar? Då bör du kanske tänka trä, sten eller rotting?

Siktar du på att ha en mer stram trädgård med gräs som bas och rektangulära dammar samt icke blommande-växter? I så fall ska du kanske ta sikte på en asiatisk vilsam stil när det gäller möbleringen. En trädgårdssoffa i bambu?

Vad du än väljer och hur kort- eller långsiktigt du än vill tänka så finns det alltid hjälp få i butiken. Om du känner dig osäker – säg som det är. Be att få låna hem ett par olika soffor och jämför så ser du hemma vilken som passar bäst. Det är samma princip som gäller gör kläder. Ibland ser en jacka så bra ut i affären men konstig ut i spegeln hemma. Och kom ihåg – spara kvittot! Det är alltid bra att ha ifall du skulle ångra dig.