Trädgårdens skadedjur – Så räddar du dina odlingar

Trädgårdens skadedjur – Så räddar du dina odlingar

Mördarsniglar, rådjur och sorkar. Skadedjur i trädgården är ett problem för många. Här följer ett flera bra tips på hur man bekämpar sju av de vanligaste trädgårdsmarodörerna.

Mördarsnigel

Den fruktade mördarsnigeln heter egentligen spansk skogssnigel och kan orsaka stora skador i trädgården med sin stora aptit. Att se till att de inte är för många är en bra idé.

Det finns många sätt att bli av med dessa trädgårdsmarodörer. Man kan klippa dem mitt itu med en stor trädgårdssax, eller sätta ut fällor. Mördarsniglar gömmer sig ofta under stora blad och på andra fuktiga ställen i trädgården.

Det går även att hälla öl i en skål eller petflaska som man gräver ner i jorden. Sniglarna söker sig dit och drunknar.

Man kan även strö ut rejäla strängar av släckt kalk, aska, granbarr eller sågspån runt trädgårdslandet som sniglarna måste krypa igenom. De finare växterna kan man skydda med ett hemmabyggt snigelstaket i plåt som snigeln inte kan klättra över. Plåten behöver vara minst 40 centimeter hög.

Järnfosfat är ett medel som fungerar bra, för det får sniglarna att tappa aptiten. Det är även sedan 2008 tillåtet att bekämpa mördarsniglar med nematoder, som säljs under namnet Nemaslug.

Bladlöss

Bladlöss kommer varje år och ger sig på rosor, men också andra växter. De är lätta att klämma ihjäl med fingrarna, men vill du inte göra det så finns det fler sätt.

Förebyggande arbete är kanske det bästa medlet mot bladlöss. Hål uppsikt så kan man tidigt upptäcka tecken på ohyra. Är man tidigt ute blir bekämpningen enklare.

Att spruta såpvatten eller växtvårdsmedel på de angripna växterna är en effektiv metod, som kan behöva upprepas några gånger för bästa resultat. Att spruta vatten hårt med slang är effektivt. Det går också att strö vedaska på och runt den angripna växten. Men använd askan med måtta, den innehåller kalium som höjer PH-värdet i jorden.

Man kan också låta naturen ha sin gång, men då måste man ha tålamod. Nyckelpigor älskar att äta bladlöss.

Rådjur

Rådjur kan ställa till med stor skada i trädgården, då de äter det mesta som växer. Ett högt staket är det effektivaste motmedlet, men för den som inte har den möjligheten finns det fler sätt att hindra Bambi från att komma och äta upp plantorna.
Ett knep är att klä pallkragen runt landet med hönsnät eller odlingsväv. Rutmönstrade armeringsjärn runt landet kan också fungera, men då får odlingen inte sticka upp genom rutorna.

Rådjur gillar inte björkris. Stoppa ner lite björkris i odlingen, men bara så att det sticker upp lite över plantan. Rådjur ska även avsky krossade äggskal. En blandning av blodmjöl, benmjöl, aska och kompost skrämmer bort rådjur och är dessutom bra som gödsel.

Grävling

En grävling som hittat till trädgården kan ställa till stora problem. De kan gräva gryt och skapa latrin under huset och är svåra att hålla borta från rabatterna. En ensam grävling kan gräva upp och förstöra hela odlingar. En vuxen grävling kan dessutom vara farlig för människor, den är stark och har ett rejält bett. I värsta fall är man tvungen till skyddsjakt, men det finns några andra knep man kan testa först.

Ett tips är att inte använda något benmjöl i trädgården. Grävlingar älskar nämligen benmjöl.

Det går även att sticka ner avklippta kompostgaller i jorden. Sätt dem djupt så vill inte grävlingen ner och böka i jorden. Viktigt är att avskräcka grävlingen innan den börjar bygga bo. Tygbitar indränkta i parfym, svett eller andra mänskliga dofter avskräcker. Grävlingar undviker helst människor.

Ingångar till husgrunden bör man täta när grävlingen inte är inne. Risken är dock att den gräver sig in igen.

Sork

Trädgårdssorkar kan vissa år vara väldigt talrika och är väl skyddade i sina gångar under jorden.

Några växter som sorkar inte ger sig på är gran, rosor och syrén. Fler sätt att göra trädgården otrevlig för sorkar är att klippa gräset, inte spara skräp och gräshögar. På vintern är det bra att packa snö runt buskar och träd.

Man kan linda gnagskydd mot stammar, de bör gå upp till en decimeter ner i jorden. Har man planterat nytt så är det bra att klä in rötterna med finmaskigt nät.

Det går även att gräva ned fällor i sorkens gångar, morötter går bra att använda som bete. Så kallade sorklökar med avskräckande doft brukar också fungera bra.

Myror

Myror är inget skadedjur i den meningen att de är ett hot för växtligheten, men man vill helst inte ha ett myrbo i trädgården. Om inte annat så för trivselns skull.

En enkel, men ganska brutal är att hälla kokande vatten på myrboet. Annars kan man strö ut kanel, som myror helst undviker. Växten renfana fungerar också avskräckande på myror och andra småkryp. Plocka och lägg ut buketterna i trädgården.

Fåglar

Fåglar kan vara problematiska i trädgården, i och med att de kan äta upp frön och sådd. Det är ganska enkelt att hålla dem borta med fågelskrämma och nät. Ett fågelbord, helst då en bit bort, som lockar bort flygfän från landet är också en bra idé.

De flesta upplever dock inte fåglarna som något större problem, utan mer som välkomna gäster i trädgården.