Odla i trädgården – Så lyckas du med grönsaksodlingen

Odla i trädgården – Så lyckas du med grönsaksodlingen

Är du sugen på att odla lite grönsaker i ditt nya trädgårdsland? Vi bjuder här på några riktigt matnyttiga tips som hjälper dig att få fart på hemmaodlingen.

Bort med ogräs och rötter

Det första steget mot en fin planteringsjord är att rensa bort ogräs, sten och rötter. Se helst till att förberederna är igång senast hösten innan du tänker börja odla. Ta bort grästorv och alla rötter, speciellt från grova ogräs. Stenar och rötter från träd som står runt om trädgårdslandet ska också tas bort.

Se till att ha bra jord

Ska man odla grönsaker så måste jorden vara djup, porös och näringsrik. Lerig, hård jord och magrare sandjord bör man berika med mull och kompost. Torv och barkmylla luftar också upp tung lerjord. Blanda ihop gödslet ordentligt i jorden. Om du köper jord, undvik de billigaste produkterna, de är ofta av dålig kvalitet och har lågt näringsvärde.

Välj lättodlade grönsaker

För en nybliven odlare är det bäst att välja lättodlade grönsaker, där man samtidigt kan få en stor skörd. Många hemmaodlare har tappat lusten efter att han valt för svårodlade grönsaker. Grönsaker som är bra att mjukstarta med är dill, persilja, lök, bönor, plocksallat och morötter. Kryddor som exempelvis gräslök, timjan och salvia är också bra tips.

Vattna med mycket näring

Till bladgrönsaker räknas bland andra sallat, kål, spenat. Dessa samt även lök behöver extra tillskott av näring under högsommaren. I början av juli är en bra tid. Antingen kan du köpa flytande näring som du vattnar växterna med. Det går också att göra eget gödselvatten genom att lösa upp hönsgödsel i vatten. Vill du vara ekologisk så kan du göra gödselvatten av exempelvis nässlor eller vallört.

Gå inte på jorden

Försök att inte trampa i och mellan raderna. Är jorden porös så växer det bättre, därför bör man inte ”packa den” genom att gå på den. Lägg ut några brädor som du kan gå på när du rensar och skördar, eller dela in landet med plankor och stockar, så når du överallt utan att behöva gå på jorden.

Stoppa sniglarna

Mördarsniglar förstår många grönsaksland, främst i Syd- och Mellansverige. De måste bekämpas, annars ödelägger de snabbt din skörd. Sniglarna går att avliva med ett snabbt klipp bakom huvudet. Du kan även skydda tidiga plantor med odlingskupor eller ett miniväxthus.

Glöm inte att vattna

Är det varmt och torrt så torkar jorden snabbt ut. Har du sått nyligen så är det bäst att strila vatten med kanna varje dag. När växterna börjar ta fart så är det bättre att vattna mer sällan, fast rikligare. Känn efter med knogarna så att du vet att jorden är fuktig ända ned till rötterna. Täck gärna över med lite klippt gräs för att behålla fukten. Gräsklippet ger också mer näring till växterna.

Rensa ogräs ofta

Ogräs stjäl näring och konkurrerar med dina växter, därför ska du rensa bort det så fort det visar sig. Rensar du bort det när ogräsplantorna är små så blir det inga problem. Du kan rensa ett land på 10 kvadratmeter på en kvart, om du låter ogräset växa för länge kan det ta flera timmar. Om du odlar tätt så blir det svårare för ogräset att etablera sig i ditt trädgårdsland.