Lantlig inredning – så skapar du stilen

Lantlig inredning – så skapar du stilen

Många tänker nog att lantlig inredning handlar om att inreda med äldre möbler och tapeter. Men grunden till lantlig inredning handlar om något annat – om att få till rum som ger känslan av romantik, enkelhet och funktion. Funktion var en grundbult i det gamla bondesamhället och är fortfarande viktigt på landsbygden i dag. Rummen i en lantgård är till för att användas. Det är därför svårt att få till en lantlig inredning i ett rum som sällan används – däremot är det lätt att inreda till exempel ett lantligt kök eller ett badrum där man ofta är och gör saker.

Blanda ljus och mörker

I dag är mycket inredning fylld av ljusa lätta kulörer. Det behöver inte vara fel. Men för att få till en genuin lantlig stil behövs tyngd och mörker också. Just balansen mellan mörk mylla och sirliga ljusa växter ger det rätta intrycket. Den lantliga stilen är förstås naturnära så titta utomhus för att få inspiration till att växla mellan det mörka mustiga och det ljusa lätta ljuva. Då har du stor chans att få till den rätta känslan.

Matta naturmaterial

Ett annat säkert knep för att få en lantlig stil i till exempel ett kök är att utgå från trä, sten, järn och andra matta material som känns naturliga. Ett blankt klinkergolv kan skära sig mot hela idén liksom en läckert designad plaststol. Lyckas du kombinera in sådana element kan du självklart få en häftig brytning i din inredning, men för att sätta lantliga stilen behöver du börja med lugna tunga trygga grundelement.

Trägolv och panelväggar

På lantgården har man historiskt varit självförsörjande så långt det var möjligt. Det gällde även möbler och inredning. Mycket av de soffor, stolar, bord, hyllor och köksredskap som fanns i hemmen var gjorda på plats – antingen av folket i huset eller av en snickare som man lejde för att göra väggfasta skåp till köksinredningen.

Att just platsbygga skåp och hyllor av trämaterial är därför ett klokt val. I dag finns förstås en hel del att välja på i butikerna som lyckas harmonisera med den lantliga stilen man hade förr.

Det här sättet att själv göra möblerna återspeglas i materialvalet. Bönder hade ofta lite skog och kunde där fixa eget trä till sina hem. Därför är trä fortfarande ett genomgående säkert material att luta sig mot för att få till rätt lantliga känsla. Golven var ofta byggda ovan på en mullbänk med breda, kraftiga tiljor att sätta fötterna på. Dessa golvbrädor var ofta sågade på en lokal såg med virke ur den egna skogen. Har du ett gammalt trägolv med breda tiljor i ditt hus så försök bevara dem! Det är en riktig guldgruva. Dels historiskt utifrån byggnadskulturella värden. Men också rent stilmässigt. Få saker sätter stilen som ett sådant mäktigt golv.

I dag är det rätt kostsamt att köpa breda plankgolv. Men det går. Ett knep kan annars vara att annonsera efter ett gammalt golv från ett annat hus och hoppas att du hittar ett där måtten passar så bra att du kan sätta in det i ditt eget kök.

Samtidigt som golven fick tunga rejäla tiljor förr så var väggarna ofta klädda av bröstpanel eller pärlspont. De ger i sig det fina randiga mönstret på väggarna och låter små skuggor skapa den hemtrevliga känslan.

Typiskt lantliga markörer

För att få in den lantliga känslan i inredningen finns några inredningsdetaljer som snabbt ger effekt. De går dels att hitta nytillverkade i butiker, men ger ofta en mer genuin känsla om du lyckas hitta dem på loppisar eller i en antikaffär. Allra härligast är förstås om du frågar mormor och hon kan hjälpa till att fiska upp fina saker från förr i sitt förråd. Då bär sakerna med din släkts historia och det är mycket värt.

Här är exempel på några detaljer som kan ge rätt symbolvärde:

1, Småblommiga, rutiga och randiga mönster.

Kombinera gärna dessa tre mönster. Den lantliga stilen bygger på ett “man tager vad man haver” och sen utifrån det använder man sin stilkänsla för att kombinera. Snyggt med enkla medel. Blommigt, rutigt och randigt funkar på såväl tapeter som på gardiner.

2, Häng fram kökshandukarna.

Du behöver många av för att få den lantliga stilen att funka. Låt de hänga framme så att de syns att de ska användas. Funktion är som sagt viktigt. I ett lantkök får det inte vara för undanplockat.

3, Synligt porslin
I den lantliga stilen är allt bruksföremål. Inga tallrikar eller karotter hinner samla damm i ett lantkök. Låt tallrikar och assietter stå framme i travar så det bara är att plocka en tallrik för att äta, lätt diska, trava igen och så plocka vid nästa måltid. Kastruller och karotter kan också gärna stå synligt framme i öppna hyllor vid spisen eller hänga i krokar vid spisfläkten.

Här hittar du mer om lantlig inredning: http://www.lillategelbruket.se/