Få hjälp med skötseln av graven

Få hjälp med skötseln av graven

I Sverige är det de anhöriga som är ansvariga för att en grav ska skötas om och se prydlig ut under hela året. Kanske har en släkting nyligen avlidit och begravts i jordgrav. Men om graven ligger långt bort kan det vara svårt att hinna med att ta sig dit mer än någon enstaka gång per år. Vad kan man göra då?

Fråga din begravningsbyrå

Det enklaste tipset är att fråga den begravningsbyrå som hjälpte till att organisera begravningsceremonin och det praktiska kring denna. De har troligtvis goda kontakter inom just gravskötsel och kan förmedla en kontakt till ett företag som kan ta över detta åt dig. För det mesta handlar det om relativt små summor, men det beror på hur du vill att graven ska skötas.

Enkelt trimning av gräs och buskar, att kratta iordning gruset och att tända en gravlykta som brinner några veckor i sträck brukar inte vara särskilt dyrt. Däremot om du önskar att det ska stå färska blommor varje vecka eller att det ska planteras olika växter vid varje årstid så stiger priset givetvis.

Kanske kan du hitta en kompromiss där du själv tar hand om en del av skötseln men låter en trädgårdsmästare ta hand om skötseln av gravet under resten av tiden?

Varför behöver du gravskötsel?

Det är idag många som helt har missat att det är de anhörigas ansvar att se till att det ser fint ut kring graven. Allt för ofta ser man gravar som försummas då släkten tror att det är kyrkogårdsförvaltningen som automatiskt tar hand om att plantera blommor och att tända ljus. Så är det inte.

En grav som försummas under många år och där man inte längre lyckas ta reda på vem som är ansvarig för skötseln kommer efter en viss tid att avlägsnas. Gravar i Sverige är inte för evigt (såvida personen som är begravd  inte har en religion som kräver detta och är gravsatt på en av de kyrkogårdar som vårdas som permanenta, med eller utan gravskötsel) utan platsen återanvänds när det inte längre finns några levande anhöriga eller ett avtal som ser till att gravskötseln upprätthålls.

Dina anhöriga förtjänar att ha en fin och välvårdad grav, så ta hjälp om du inte har tid att sköta om dem själv.